MLS se vratio, i to turnirom prigodno nazvanim MLS is Back. Američki nogometni klubovi okupili su se u Disney Worldu u Floridi, na istom mjesto gdje NBA liga planira nastavak sezone, a prve utakmice obilježile su brojne poruke podrške pokretu Black Lives Matter.

Sinoć im se priključio i Thierry Henry, legendarni francuski napadač, koji trenutačno radi kao trener Montreal Impacta. Njegova je poruka bila vrlo jasna.

Na početku utakmice njegovog Impacta i New England Revolutiona (0:1) Henry je kleknuo i ostao u tom položaju točno osam minuta i 46 sekundi. Brojka je simbolična jer je prema prvim izvješćima točno toliko policajac Derek Chauvin držao koljeno na vratu tamnoputog Georgea Floyda. Njegova smrt uslijed policijske brutalnosti bila je konačni okidač za socijalne nemire i prosvjede diljem SAD-a koji pozivaju na rasnu jednakost.

Henry je ovim potezom pokazao solidarnost, a potvrdio ju je noseći majicu s natpisom Black Lives Matter.

“Kleknuo sam na osam minuta i 46 sekundi, mislim da znate zašto. Time sam odao počast i pokazao podršku pokretu. To je sve, prilično jednostavno”, objasnio je Henry nakon utakmice.

KOMENTIRAJTE

Molimo napišite vaš komentar!
Molimo upišite vaše ime ovdje