Charles Leclerc je bio jedan od domaćina F1 vozača koji je učestvovao u Le Mans 24 Sata virtualnom događaju ovog vikenda – i kaže da mu se pojačao apetit da se jednog dana takmiči u pravoj utrci.

S obzirom na odgađanje prave utrke radi epidemije koronavirusa, organizatori Le Mansa su održali punu verziju utrke – u virtualnom svijetu. U historijskom događaju izdržljivosti, ovog vikenda je učestvovalo 50 timova i 200 vozača.

Leclerc je bio jedan od njih, nastupajući za Ferrari zajedno sa vozačem Alfa Romeo F1 tima, Antonio Giovinazzijem. Njihov tim, koji je također uključivao i vozače Enzo Bonito i David Tonizza, je imao problematičnu utrku, s tehničkim poteškoćama koje su dovele čak do toga da njihov Ferrari 488 GT završi na krovu u jednoj fazi utrke, prije nego su završili na 18-oj poziciji u GTE klasi.

Giovinazzi završio na krovu

Alonso i Barrichello također naišli na nevolje

Daleko od toga da je Leclerc bio jedini F1 predstavnik u ovom virtualnom događaju. Dvostruki F1 šampion Fernando Alonso se također natjecao zajedno s bivšim Ferrarijevim vozačem Rubensom Barrichellom.

Nažalost za izuzetno iskusan vozački par, čudna situacija ih je dovela do odustajanja od utrke već u prvih nekoliko sati. Alonso je naknadno objasnio da se vozio zaustavnom trakom, spreman da natoči gorivo, kada je morao da odradi stani/kreni kaznu za raniji incident s drugim takmičarem. To je značilo da nije mogao istovremeno da natoči gorivo, pa je njegov auto s brojem 14 ostao bez goriva u narednom krugu.

Njih dvojica su uspjela kasnije da se pridruže takmičenju nakon što je objavljena crvena zastavica na utrku, ali svaka nada za pobjedu je već davno bila izgubljena.

Verstappen and Norris retire from the lead

It had started so well for Red Bull’s Max Verstappen and Mclaren’s Lando Norris in the #20 Team Redline car and with 10 hours of the race run, they were leading the race.

But technical issues forced them to retire as the racing continued through the night. A late red flag in allowed them to rejoin, but like Alonso and Barrichello, they were far too far behind to have any impact, leaving Verstappen and Norris hugely disappointed.

Some things are out of our control. We did our best but, doesn’t always work out. We’ll come back next year… maybe.

Neki zaključak na kraju teksta, a može se ostaviti da završi sa slikom ili kako god – sve po potrebi.

KOMENTIRAJTE

Molimo napišite vaš komentar!
Molimo upišite vaše ime ovdje